недеља, 16. новембар 2014.

#Saveti za vozače



Spremili smo Vam nekoliko saveta koje kompanija SUPER LIMO primenjuje prilikom vožnje u inostranstvu.

Da li znate kakva je zakonska regulativa u okruženju vezana za obaveznu opremu u automobilu, brzu vožnju, telefoniranje tokom vožnje i drugo?

- Obavezna oprema u automobilu

Za razliku od ostalih evropskih zemalja, vozači u Grčkoj moraju da imaju protivpožarne aparate u vozilima. U ostalim zemljama dovoljno je da posedujete prvu pomoć, trougao i reflektujući prsluk. U Hrvatsku obavezno ponesite i rezervne sijalice. Ako nemate prebivalište u Španiji ili nekoga ko će za Vas da garantuje, policija Vam lako može oduzeti vozilo.

- Brza vožnja

Ako putujete kroz Austriju kazna za prekoračenje brzine zavisiće od procene saobraćajne policije. Ukoliko nemate dovoljno novca da platite na licu mesta, ostavićete depozit, a preostali iznos uplatiti u banci. Kazne u Sloveniji su nešto niže, ali sigurno neće prijati Vašem džepu. Ako ne izmirite svoja dugovanja zaustaviće Vas granična kontrola na izlasku iz zemlje. U Hrvatskoj ćete imati rok od osam dana da platite kaznu, a može Vam biti oduzeta vozačka dozvola i pasoš.

- Prolazak kroz crveno svetlo i telefoniranje tokom vožnje

Bolje ne podižite slušalicu na svom telefonu ako vozite ulicama Rima. Kazne za ovaj i teže prekršaje koji su počinjeni u toku noći u periodu između 22 i 7 časova uvećavaju se čak za 30%. U Austriji će Vas za ovaj prestup kazniti na licu mesta. U Hrvatskoj je prolazak kroz crveno svetlo sankcionisan najvišim novčanim kaznama, za razliku od Rumunije i Bugarske. U Španiji se bahata vožnja tretira kao krivično delo i vozač lako može da završi na odsluženju zatvorske kazne.

- Vožnja u alkoholisanom stanju


Bilo gde u Evropi, najstrožije su sankcije za vožnju sa većim brojem promila alkohola u krvi. Ovaj propust koštaće Vas najviše u Austriji i Italiji, dok je za ozbiljnije prekršaje u Nemačkoj i Crnoj Gori predviđeno oduzimanje vozila. U Velikoj Britaniji pripiti vozači provešće oko pola godine u zatvoru, a ista kazna će im slediti ako odbiju da se podvrgnu alko-testu. U Italiji policija ima pravo da udvostruči visinu kazne, za razliku od Slovenije gde ćete dobiti popust, ako odmah platite. Visina dozvoljene količine alkohola varira od zemlje do zemlje, a nešto su liberalnije Grčka i Švedska.


www.superlimo.rs

Нема коментара:

Постави коментар