недеља, 16. новембар 2014.

#Saveti za noćnu vožnju



Nekoliko korisnih saveta koje primenjuju profesionalni vozači kompanije SUPER LIMO uz pomoć kojih ćete savladati pospanost i stići sigurno do svog odredišta.

- Obavezno održavajte razdaljinu


Održavajte uvek istu razdaljinu između Vas i vozila ispred. Taj razmak treba da bude najmanje dva automobila, a pri lošim vremenskim prilikama i veći.

- Obratite pažnju na oči

Kod svih osoba, imali oni dioptriju ili ne, broj detalja koji možemo da uočimo tokom noći je lošiji. Zbog slabije vidljivosti držimo oči širom otvorene i zaboravljamo da trepćemo. To dovodi do sušenja površine oka, zamućenja slike i rasipanja svetla. Ako nosite naočare, naša preporuka su stakla sa antirefleksnim slojem.

- Previše klime može da škodi

Provetravanje vozila, pre ili za vreme vožnje obezbediće Vam više kiseonika i otkloniti umor. Ali ne preterujte, kao ni sa hlađenjem vozila (5 stepeni niža temperatura od spoljne je optimalna).

- Obavezno pravite pauze

Od 23 h do 5 sati ujutro fiziološki procesi u organizmu ne odvijaju se kao po danu. To je vreme odmora. Telesna temperatura je tada najniža, a pospanost neizbežna. Pravite češće pauze tokom kojih uzimajte manje obroke lako varljive hrane (voće, povrće, mlečni proizvodi) i osvežavajuća pića (čaj, sok, voda).

- Primenjujte opreznu tehniku vožnje

Prilikom obilaženja ili preticanja, isključite duga i krećite se sa oborenim svetlima sve dok se manevar ne završi. Po magli ili kiši uključite dodatna svetla zbog bolje vidljivosti. Vozite bliže središnjoj liniji autoputa i izbegavajte vožnju uz desnu ivičnu liniju kolovoza. Ne zaslepljujte dugim svetlima vozače iz suprotnog smera.


www.superlimo.rs

Нема коментара:

Постави коментар