недеља, 16. новембар 2014.

8 saveta - Pripremite Vaš auto za zimu



SUPER LIMO je pripremio svoje automobile za zimu te i Vas savetujemo da to uradite na vreme.

Priprema automobila za zimu obavlja se isključivo zbog bezbedne i udobne vožnje. Zato neke stvari treba uraditi pre nego što vas iznenadi sneg. Nemojte biti kao srpski putari koje sneg iznenadi u januaru.

1. Zimski pneumatici

Naravno i pre svega, automobil treba opremiti zimskim gumama, jer Zakon kaže: “U periodu od 1. novembra do 1. aprila, u slučaju padavina, snega ili leda na putu, vozači su obavezni da na sva četiri točka imaju zimske gume čije šare nisu pliće od četiri milimetra.” Zimske gume neophodne su kada su spoljne temperature niske, jer letnje gume ne mogu da se „bore“ sa zaleđenim asfaltom. Letnja guma se na temperaturama nižim od sedam stepeni celzijusa stvrdne i ne prianja dobro na asfalt. Zato je najbitnije nabaviti ili montirati zimske gume pre nego što temperature padnu.

2. Promena ulja i filtera

Motorno ulje počinje da gubi svoja svojstva nakon dužeg korišćenja, zato je važno da sa nagoveštajem prvih zimskih dana promenite ulje i filtere i tako izbegnete eventualne probleme tokom vožnje.

3. Provera akumulatora

Ukoliko je dotrajao, zamenite ga na vreme. Tokom zimskih meseci akumulator se više troši. Što je temperatura niža, akumulator je sve slabiji, te je neophodno da promenimo neke navike ukoliko želimo da nas ne izda u najgorem trenutku. Potpuno pražnjenje akumulatora nikada ne bi smelo da se dozvoli, pošto ono ostavlja zaista teške posledice i drastično mu skraćuje životni vek.

4. Antifriz

Sipajte ga pre nego što hladnoća zavlada i tako izbegnite pucanje hladnjaka ili bloka motora, jer nikada ne znate kada će vas veliki minus iznenaditi. A svakako vam ne treba dodatni trošak. Iako ima antifriza koji traju znatno duže, najbolje je antifriz menjati bar na svake dve godine.

5. Alat za raščišćavanje snega

Možda vam ovo deluje kao potpuno sporedna stvar, ali verujte, ovo je savet zlata vredan kada preko noći napada velika količna snega, a vi rano ujutru morate da budete na sastanku na drugom kraju dana. Metlica, lopatica i strugač leda je vaša verna družina za snežne dane.

6. Provera klime

Ne bi bilo loše da očistite filtere za klimu. Pre svega, zbog vašeg zdravlja, a zatim i zbog boljeg grejanja.

7. Glicerin

Sve gumene i plastične delove na vratima, haubi, poklopcu prtljažnika trebalo bi premazati glicerinom da se ne bi zamrzavali. Neka kap se može sipati i u brave koje treba naprskati nekim sprejom protiv zamrzavanja.

8. Sredstva za odmrzavanje stakala

U automobilu bi trebalo uvek da imate neko sredstvo za brzo odmrzavanje stakala. Nabavite i tečnost za pranje vetrobranskih stakala, ali obratite pažnju da bude namenjena za zimske uslove da se ne bi zamrzavala kada temperature padnu.


www.superlimo.rs

Нема коментара:

Постави коментар